Benodigdheden:
Voor ongeveer 40 koekjes of 2 héle grote koeken ;-)
- 675 g bloem
- 2 kl bakpoeder
- 400 g kandijsuiker
- 175 g boter
- 1 ei
- 1,5 el speculaaskruiden
- snuifje zout
Hoe maak je de lekkerste speculaaskoekjes?
- Stap 1: Doe alle ingrediënten in een grote kom.
- Stap 2: Neem een maatbeker en doe er 90 ml water in.
- Stap 3: Giet het water bij de ingrediënten in de kom.
- Stap 4: Nu komt het leuke werk! Steek de handen uit de mouwen en kneden maar! Je mag zolang kneden tot het een soepel deeg wordt.
TIP! Wil je wat sneller werken, gebruik dan mama haar kneedmachine. - Stap 5: Dek het deeg af of wikkel er folie rond.
- Stap 6: Laat het deeg 30 min. opstijven in de koelkast.
TIP! Tijdens het wachten, kan je nog wat tekeningen maken voor de Sint. - Stap 7: Het deeg heeft nu wel voldoende gerust. Dus roep je mama en vraag om de oven voor te verwarmen op 180°C.
- Stap 8: Rol het deeg 0,5 cm dik uit. Steek vormpjes uit of vorm een hele grote Sint uit het deeg.
- Stap 9: Leg de vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Stap 10: Laat mama de bakplaat in de oven zetten en zet je timer op 10 minuten.
Ruik je die heerlijke speculaasgeur al? Haal de koekjes na 10 minuten uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Wil je je heerlijke koekjes nog decoreren? Dan kan je rolfondant gebruiken of zelf glazuur maken.
Benodigdheden glazuur:
- 150 g poedersuiker
- citroensap
- verschillende kleurtjes eetbare verf
Hoe ga je te werk?
- Stap 1: Meng 150 g poedersuiker met 2 eetlepels water en enkele druppels citroensap tot een gladde massa.
- Stap 2: Verdeel over enkele potjes en voeg aan elk potje een mespuntje eetbare verf toe.
- Stap 3: Roer goed door.
- Stap 4: Vul een papieren spuitzakje met het glazuur.
- Stap 5: Nu kan je naar hartelust je lekkere koekjes decoreren.
Najammie, dat wordt smullen!